Monday, November 16, 2009

Deko Deko with fondant...

Sabtu sudah aku dgn gigihnya g merantau jauh semata-mata nk bljr kls deko cupcake dgn fondant yg dh lama aku plan nk join... akhirnya terlaksana jugak... class start jam 10.00am dan tamat jam 8.00pm... n class jugak sgt happening w'pon pada awalnya masing2 malu2.. maklumlah aku sorang saja jejaka yg terselit dicelah2 situ... ada 4 student ja k.mal, k.zura, nabila n aku ler... aku lah jejaka pertama yg join kls ni... kelas k.rani mmg best, dia tunjuk 1 by 1 step yg dia nk ajor tuh... 1st time buat, rasanya OK kot... fondant ni mcm main plastesine gak... bahasa kampongnya main 'tanah liat'... hehehe... cuma kita kena kreatif menjana idea nk create objek yg kita nak tuh... dan k.rani telah tunjuk dgn jayanya... hasilnya seperti dlm gmbr2 kat bwh, tp x byk sgt gmbar time tgh mendeko tuh sbb terlampau asyik mendeko sampai terlupa nk snap...

1. Cupcake yg dh siap... hehehe.. 1st time buat, kira OK la kan...

2. Cupcake perisa Chocolate, resepi dr k.rani.

3. 1st skali, buat roses - chumel x roses2 tu? mmg ssh tul nk buat, take time jugak la sbb dia berlapis-lapis dan perlu dibuat awal, klu tidak lmbt le nk kering...

4. then buat bunga kecik2 dr bekas acuan yg dh sedia ada... aku sebut 'sarang' je... hehehehe... warna purple dgn warna oren... siap yg tuh, wat bunga gulung yg kecik2 kaler biru lak...

5. 1st fingurine, teddy bear - lawak la teddy bear aku wat, dh nk mcm dog sket2...

6. lps tu lak, buat ladybird n bumblebee... ladybird dpt 4 ekor n bumblebee dpt 3 ekor... hehehe kiut je aku tgk... sukaaaa :)

7. sila tutup mata... hehehe... sexy x? or x cukup bsr? sesape tlg jwb...

8. cupcake dilitup plk dgn lapisan fondant... suka part ni terutamanya buat penutup yg mcm kain tirai tuh...

9. kemudian, bunga2 n figurine yg dh kering td, dihias ats cupcake... siap dahhh... hehehe...

10. pic ats adlh hasil kerja kitaorg smua, yg paling hujung, cupcake Nabila b'latar biru, cupcake aku, cupcake k.zura b'latar hijau n cupcake k.mal b'latar purple...

Puas hati akhirnya dpt belajar fondant cupcake nih, slama ni asyik dok terliur tgk blog2 org wat cupcake ja... actually brg2 fondant ni mmg mahal skit, basic tools je pun dh hampir rm100... itu yg basic, klu nk canggih manggih lg, kna la kuarkn bajet lebih skit... apapon TQ to k.rani sbb sudi jugak accept aku sbg student... hehehehe... InsyaAllah, klu ada rezeki lagi, plan seterusnya nk bljr wat buttercream n kek2 yg bsr2 lak...


6 comments:

CiLaa said...

waaa nk order..anta kl bole?? hihihi

Qisha said...

nak cuba..tolong pos ke rumah bole?tabik la kalo laki ley wat cup cake..dala syg kucin tambah leh wat cup cake..what a package..

en. AMD said...

Cila - ko ni, aku bru bljar wat je, mana nk xpert lg... hrp2 tu ada rezeki la nk bljr lebih lg... masa tu, wedding cake ko dgn cik abg ko pon aku sanggup wat... sanggup pos muor lg... hahaha.. just pray 4 me ya...

Qisha - AMD nih mmg suka bnda2 kreatif b'seni ni.. syok layan godek2 yg rumit2 tuh.. AMD layan je apa yg AMD nk buat tanpa memikirkn kata2 org len... hehehe... apa yg laki blh buat, pompuan pon leh wat kan, sama jgk, laki pon leh wat apa yg pompuan buat... certain2 part yg x blh tu, lumrah alam lah kan... btl x?

afif said...

seyes cantek weh...teror hg noh..wat la cupcake smpena aidil adha nih..leh aku try p makan..ekeke...

LAYLA said...

hi there.sy pun teringin nk blja dng k.rani tp jauh bebenar kat utara nun.sy duk phg..klu awk tk keberatan share resepi kakpek tu boleh?hehe.my email myviseku2008@gmail.com

Misz Pinkie Winkie said...

cantiknya.
nak rasa.tapie tengok jerk dah tau sedap.