Tuesday, September 13, 2011

Belangsungkawa : Alfie

setelah hampir seminggu Bubu pergi, pada tgahari Selasa 16 Ogos 2011,
akak aku call pula bgtau yg Mocha n Cocoa pula demam...
diaorg muram dan x nak makan... monyok je kata akak aku....
trus aku jd x keruan kat opis... x blh buat kerja...
dlm kepala otak igt nk blk kg je....

aku x mahu kehilangan lagi.... lunch hour aku pergi jumpa vet, tp aku lupa waktu tu lunch hour, so vet tgh rehat...
last2 aku g pet shop beli ubat semntara aku nk bw diaorg dtg jumpa vet esok...
blk je opis ptg tu, trus aku pecut blk kg...
sesampai je, aku tgk Mocha yg paling truk... Cocoa still aktif...
mak cakap, mungkin penyakit hawar kucing... aku pn risau mcm tu...
aku cek yg lain2 juga... Alfie juga ada tanda2 demam panas...
keadaan Mocha sangat menakutkn aku...
kesan air drpd telinga dia sgt byk sehingga basah keliling telinga...

mungkin terlalu panas gamaknya....
keadaan itu juga yg berlaku kepada Cocoa & Alfie... tp tidak seteruk Mocha...

aku x tahu nk buat apa, buntu... hari pon dh mlm...
mknn yg aku bg, langsung diaorg x makan...
aku cuba juga inject ubat n air dlm mulut diaorg...
mmg susah....

esoknya 17 Ogos 2011 kena keja, tp aku x amik cuti... aku cuma bgtau project manager aku yg aku msk lmbt sket...
lepas subuh je trus aku siap2 bdk2 tu n gerak dr kg bawa diaorg ke klinik...
dlm 8.30pg, aku dh sampai klinik, naseb baik org x ramai...

1st skali kena check adalah Mocha... keadaan Mocha mmg sgt2 tidak terurus... doc check suhu bdn dia... 
mak aiiii lebih 40 drjh celcius katanya... mmg sgt2 panas... kata doctor, suhu normal dlm 30 lebih saja... 
aku tnya doc ada x kemungkinan bdk2 ni diserang hawar sbb tanda2 yg aku baca dt tnet mmg ada pada bdk2 ni...
tp doc cakap tak... Alhamdulillah aku rasa tp dlm hati qiso juga...
kemudian, Mocha kena inject...

2nd check si Cocoa... doc ckp Cocoa ok lg, suhu dlm 30 lebih je... tp still kena inject....
begitu juga dgn Alfie... 
tp masa tgh inject Alfie, Alfie mcm gerak2 sket, x duduk diam...
aku qiso je x masuk atau x kena injection tu...

selesai smua, ambik ubat n trus blk rumah, x blk kg...
urus2 bdk2 ni dulu... kemudian bru msk opis...
blk opis, belek budak2 ni lg... kesian Mocha, air d telinga dia tu kdg2 dh mcm lendir2 kahak je tengok... aku cuma lap sket2 sbb mmg x blh mandikan...

ubat yg doc bg pn diaorg x nak mkn, klu yg minum tu, boleh la jugak aku 'inject2 paksa' msk dlm mulut diaorg, tp yg tablet punya langsung diaorg x mo mkn smpai terpaksa aku pecahkn jd serbuk n jadikan air, inject msk mulut...

makan pulak, Cocoa je yg mula makan, Mocha n Alfie lgsung x jamah w'pon aku dh bg wetfood seperti saranan doc...

esoknya pula lps keja, aku bw diaorg blk kg... hujung minggu, cuti 2 hari senang nk urus mereka d kg...
Alhamdulillah, Mocha n Cocoa beransur pulih dgn baiknya... tp Alfie nampak semakin teruk...
susut tubuh Alfie membuatkn aku sgt2 risau... aku cuba mndikan dgn air kelapa klu2 OK... aku sgt sedih tgk Alfie mcm x de harapan nk baik...
mak cakap dah sampai masanya, biarlh dia pergi...

esoknya dh keja, aku tepon akak aku dr opis...
akak aku cakap Alfie dh x de... sedih aku mendgrnya... Alfie ikut jejak Bubu...
abg aku yg kebumikn Alfie...

kehilangan Alfie melipatgandakn lg kesedihan aku...
tambahan pula aku menyaksikan sengsara Alfie depan mata aku sndiri...
Aku mcm x percaya Alfie & Bubu dh pergi... susah nk terima kenyataan...
tp aku redha dgn ketentuan tuhan....

setiap kali aku tgk iklan kitten mcm Alfie, aku akan teringatkn dia...

aku adopt Alfie dr Datin Kartini dr KL...
anak buah aku yg tlg bawa blk Alfie...

Alfie with his siblings... gmbr ni lah yg membuatkn aku angau dgn Alfie...
cute sgt...

 

Alfie semasa msk pertandingan anjuran Sabrina Passion for persion...

Alfie dan bunga...


Selamat tinggal sayang!
semoga kamu aman bersemadi d sana...
(- - )"
*p/s : di saat tuhan menguji aku kehilangan anak2 bulus tersayang, tuhan kurniakan juga utk aku generasi baru anak2 bulus sbg pengganti... Alhamdulillah..


4 comments:

meowwmania said...

sedihnya :(

RIP Alfie...

en. AMD said...

TQ meowwmania...

cik sakdi said...

isk isk,, kesiannya alfie. dia cantik.. kucing kite selalu kene curik je. so xbanyak yang mati depan kite :(

smoge dapat pengganti alfie ye

putih suha said...

comey ye kucing nie....kesian kt dia.....